Банош – головне блюдо Карпат
Банош (бануш) – головна гуцульська страва. Іноді його називають гуцульським хлібом. Банош це частина душі гуцула і гуцульської кулінарії.
Варять це блюдо на вершках або сметані з кукурудзяної муки, а заправляють по-різному: можна додати в нього кисле молоко, гриби, шкварки, але незмінним залишається те, що в баноші обов’язково має бути присутня бринза. Тому що, банош без бринзи – це кулінарний злочин!
За однією з легенд, готувати банош в Карпатах стали, коли в селах було голодно, з домашніх тварин були тільки корови, які давали молоко і залишилося трохи кукурудзяної муки. Так і з’явилося це унікальне блюдо, яке до цього дня користується величезною популярністю у туристів приїжджають в Карпати.
За традицією банош готується виключно чоловіками на відкритому вогні, щоб він наситився запахом диму.
Зараз, як і за старих часів це найпоширеніше блюдо, і потрапляє на стіл мінімум 2-3 рази в тиждень.
Рецепт приготування баноша
Кажуть, щоб приготувати справжній смачний банош, потрібно брати саме овечу сметану, яку до цього потрібно витримати три дні в коморі, в холодильник класти не можна – тому що це зіпсує вишуканий смак цієї страви.
Готову сметану або вершки потрібно розвести з водою і вилити в чавунний казанок, потім повільно додати кукурудзяну муку і готувати до загустіння. Під час приготування помішувати банош можна тільки в одну сторону, виключно дерев’яною лопаткою, бо, використовуючи залізну ложку не вийти правильний смак. Готову страву має відставати від стінок казанка.
Але найголовніше в приготуванні цієї страви те, що дійсно смачним воно вийде тільки у справжнього гуцула, який народився в Карпатах і дуже добре розбирається в молочних продуктах, а також, знає все унікальні секретні рецепти, які довгі роки передаються з покоління в покоління.
Тому, якщо не хочете витрачати час на приготування простий «каші», а бажаєте відчути незабутній смак справжнього гуцульського баноша, в оточенні прекрасних гір, приїжджайте в наш готель в Яремче «Вершина», який знаходиться в мальовничому туристичному місті Яремче. На території нашого готелю є власний ресторан з вишуканою і колоритною карпатською кухнею. Наші смачні страви не залишать байдужим навіть найвибагливішого гурмана!
А також до ваших послуг ми пропонуємо:
- котедж “На печі” на 4-6 осіб;
- апартаменти з каміном (2 + 2 чол.);
- апартаменти з піччю (2 + 2 чол.).
У кожному номері є всі необхідні меблі, кухня, телевізор, санвузол, власний двір з автостоянкою, столики і мангали, кафе, майданчик для відпочинку в Карпатах з дітьми, басейн, лазня.